Siirry sisältöön

Vaativuusluokittelu

Vaativuusluokituksen tarkoituksena on helpottaa omien osallistumismahdollisuuksien määrittelyä. Luokitus on suuntaa antava ja muuttuvat olosuhteet voivat vaikuttaa kunkin henkilökohtaiseen tuntemukseen matkan vaatimustasosta.

Melontamatkat

Melontaretki muokataan ryhmän taitotason ja vallitsevan säätilan mukaan. Huomioithan, että joskus muuttuvat tekijät kuten sää, saattavat vaikuttaa retken vaativuuteen ennalta arvaamattomalla tavalla, jolloin retken reittiä tai aikataulua joudutaan muuttamaan.

Helppo:

Melontavauhti 4-5km/h. Päivämatkat 8-20km. Reitti kulkee suojaisia vesistöjä. Sopii myös aloittelijoille.

Keskivaikea:

Melontavauhti 5-6km/h. Päivämatkat 15-30km. Pystyy melomaan ilman maataukoja 15km. Pärjää aallokossa. Hallitsee reskutuksen. Kokemusta retkeilystä.

Vaativa:

Melontavauhti 6-8km/h. Päivämatkat 25-40km tai enemmän. Pystyy melomaan ilman maataukoja 20km. Aallokkomelontakokemusta. Hallitsee itsepelastuksen. Aktiivimeloja, kattavaa melontaretkeilykokemusta.

Vaellusmatkat

Helppo:

Sopii kaikille peruskuntoisille luonnossa liikkumisesta pitäville. Lyhyet päivämatkat ja riittävästi lepotaukoja. Ei vaativia nousu- eikä laskuosuuksia.

Keskivaikea:

Sopii kaikille hyvän peruskunnon omaaville. Voi sisältää useampia fyysisesti raskaampia päiviä peräkkäin ja paikoittain jyrkempiä nousu- ja laskuosuuksia. Vaatii yleensä korkeaan ilmanalaan totuttelua.

Vaativa:

Fyysisesti vaativa. Sopii hyvän kuntopohjan omaaville. Pitkäkestoista oleskelua ohuessa ilmanalassa sekä useita fyysisesti rasittavia päiviä peräkkäin. Voi sisältää jyrkkiä ja haastavia osuuksia ja jäätiköllä liikkumista.

Ratsastusmatkat

Helppo:

Sopii peruskuntoisille ratsastajille.  Vaelluksella voidaan olla useita tunteja kerrallaan satulassa mutta pidetään runsaasti lepotaukoja. Käynti, ravi ja laukka ovat tuttuja askellajeja.

Keskivaikea:

Sopii hyvän peruskunnon omaaville ratsastajille. Voi sisältää useampia fyysisesti raskaampia päiviä peräkkäin. Ratsastus on varmaa kaikissa askellajeissa, myös pidemmät laukkaosuudet sujuvat.

Vaativa:

Fyysisesti vaativa ja hyvää hevosenkäsittelytaitoa edellyttävä ratsastusvaellus. Sopii hyvän kuntopohjan omaaville vakituisesti ratsastaville, jotka pystyvät käsittelemään hevosta yksin maastossa. Ratsastusvaellus voi sisältää kohtaamisia villieläinten kanssa tai maasto voi olla erityisen vaativaa.